Bij onderstaande initiatieven ben ik betrokken of betrokken geweest:
Stichting Dorpenzorg (Initiatiefnemer en bestuurder)
Dorpenzorg wil krachten bundelen op het vlak van zorg in brede zin. Dit door het creëren van een zorgstructuur voor bewoners en door bewoners. Kernbegrippen hierbij zijn: versterken van naoberschap en onderlinge betrokkenheid, benutten van eigen kwaliteiten en mogelijkheden, nieuwe zingeving, eigen regie en inzet, vergroten van kansen op het gebied van ontwikkeling, opleiding en werk, versterken van de gebiedsidentiteit, ondersteuning van mantelzorgers door overbelasting te voorkomen. Dorpenzorg legt de verbinding tussen mensen die langer zelfstandig thuis willen wonen en de aanbieders van zorg (formeel + informeel) en relevante diensten om dit mogelijk te maken.
Door een laagdrempelige, goed bereikbare, toegang te bieden wordt het voor de individuele zorgvrager eenvoudiger om zorg en diensten te regelen die hem of haar ondersteunen om zo lang mogelijk zelfredzaam te blijven. Dorpenzorg heeft afspraken gemaakt met de aanbieders van zorg en diensten waardoor een verzoek snel, en de juiste plek in behandeling genomen kan worden. Daarnaast ontwikkelt Dorpenzorg zelf relevante diensten die door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt worden uitgevoerd.
Gestreefd wordt naar het herbergen van Noaberhuuzn in ieder dorpshuis, dichtbij de mensen. Iedere werkdag zijn de Noaberhuuzn via een algemeen telefoonnummer en een vrijwillige beheerder bereikbaar. Op dit moment zijn er al drie gerealiseerd en een vierde is onderweg. Rondom Noaberhuuzn zijn groepen vrijwilligers actief, het aantal betrokken vrijwilligers groeit. De Noaberhuuzn brengen vraag en aanbod op het gebied van wonen, welzijn en zorg bij elkaar en willen spil zijn tussen de informele en formele zorg.
Energiecoöperatie Zonnige Start (Initiatiefnemer en bestuurder)
Zonnige Start wil deelname beschikbaar maken voor zoveel mogelijk huishoudens uit de omgeving. Ook voor mensen met een kleine portemonnee. Juist voor deze groep mensen hebben wij een uniek lidmaatschap ontwikkeld om de instapkosten ongekend laag te houden, namelijk eenmalig 10 euro. Per 1 januari 2024 zal de coöperatie ook energie gaan leveren aan haar leden. Dit houd in dat Zonnige Start zelf het tarief bepaald voor stroom, voor gas geldt een variabel tarief.
Zorg gewoon thuis in de Monden
Dit is een initiatief van zes bewonersverenigingen (vertegenwoordigd door Stichting Dorpenzorg) in samenwerking met de gemeente Emmen, Provincie Drenthe en het zorgkantoor Zilveren Kruis. Zorgaanbieders (o.a. Icare, Tangenborgh) zijn ook betrokken bij dit project. In 2022 is de verkennende fase afgerond en is de haalbaarheid aangetoond. Door middel van het zorgpension willen de zes dorpen een combinatie van kortdurende zorg (ELV) en WLZ zorg bieden aan mensen uit de regio die anders naar een opvang moeten die buiten de gemeente Emmen ligt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ontslag uit het ziekenhuis maar de thuis situatie is nog niet dusdanig dan men thuis verzorgd kan worden. Bij dit project verzorg ik de projectleiding.
Zelfvoorzienend Dorpshuis Weerdinge
Het dorpshuis in Weerdinge heeft een 60tal zonnepanelen op het dak liggen, om nog minder afhankelijk te worden van netstroom is er een accupakket aangeschaft en een zestal kleine windturbines voor op het dak. Zowel de zonnepanelen als de windturbines laden de accu’s op. De turbines kunnen dit ook terwijl het donker is of niet voldoende licht voor de zonnepanelen.